Foredrag – Jakob Tøtrup Kjærsgaard

DANMARKS VETERANER KRONJYLLAND inviterer veteraner og pårørende til foredrag med Historiker og forfatter Jakob Tøtrup Kjærsgaard 

onsdag den 9. april kl. 1900 i Veteranhuset Randers, Kavalerivej 16, 8930 Randers NØ

I krigens skygge – De danske Krigssejlerne i 2. Verdenskrig 

I anledning af 80året for Danmarks befrielse i 2025, fortæller Historiker Jakob Tøtrup Kjærsgaard, om de danske krigssejlere i 2. Verdenskrig, hvor over 800 danske søfolk samt utallige danskere i allieret tjeneste, deltog på D-dag og i invasionen i Normandiet i 1944. For krigssejlerne, var oplevelsen af befrielsen i 1945, meget anderledes, end den måde man fejrede det i Danmark. Omkring 6.300 krigssejlere i allieret tjeneste besejlede verdenshavene. Tæt ved 1.100 af disse omkom under krigen. Mere end 800 af disse fik en central rolle i forbindelse med D-dag og invasionen i Normandiet 1944. Under forberedelserne til D-dag var handelsflåden central for opbygningen af invasionsstyrken – både hvad tropper, materiel og forsyninger angik. Men handelsflåden spillede sammen med de øvrige dele af søstridskræfterne derudover en væsentlig rolle ved selve invasionen i Normandiet i 1944.

Hjemkomst og eftervirkninger af krigen tog hårdt på flertallet af krigsdeltagerne og specielt krigssejlere, og i mange år efter krigen led de danske sømænd et politisk svigt af nærmest historiske dimensioner. På 70-årsdagen for D-dag i 2014 var Danmark for første gang officielt repræsenteret ved mindehøjtideligheden i Normandiet, og dermed blev der skrevet et nyt kapitel i historien om Danmark under Anden Verdenskrig. Dannebrog vajer nu sammen med flagene fra de øvrige allierede nationer, og det kan vi takke de danske krigssejlere for. Foredragsholderen vil tage jer med ’bag om tæppet’ og med baggrund i hans arbejde ved Utah Beach Museum fortælle om hvordan Danmark som nation nu er blevet en del af de officielle ceremonier i Normandiet samt hvad dette har betydet for Danmark, for historien om Danmarks befrielse, og den generelle danske kollektive historiebevidsthed.

Tilmelding via formularen herunder seneste d. 8. april.

Resume 9/4-2025:

Danmarks Veteraner Kronjylland havde onsdag den 9. april inviteret veteraner og pårørende til foredrag med historiker og forfatter, cand.mag, Jakob Tøtrup Kjærsgaard. Til trods for meget kort varsel pga. afbud fra oprindelig foredragsholders afbud grundet alvorlig sygdom var Veteranhuset Randers næsten fyldt til sidste plads.

I et særdeles spændende foredrag fortalte Jakob Tøtrup Kjærsgaard om de danske krigssejlere i 2. Verdenskrig. En gruppe af tapre mænd, som i mange år ikke fik den hyldest og ære der retteligt tilkom dem. Under forberedelserne til D-dag var handelsflåden central for opbygningen af invasionsstyrken – både hvad tropper, materiel og forsyninger angik. Over 800 danske søfolk samt utallige danskere i allieret tjeneste, deltog i og havde en central rolle på D-dag og i invasionen i Normandiet i 1944. For krigssejlerne, var oplevelsen af befrielsen i 1945, meget anderledes, end den måde man fejrede det i Danmark. Omkring 6.300 krigssejlere i allieret tjeneste besejlede verdenshavene. Tæt ved 1.100 af disse omkom under krigen.
Efter hjemkomsten fra krigen tog eftervirkningerne hårdt på flertallet af krigsdeltagerne. Specielt krigssejlerne. De danske sømænd oplevede et politisk svigt af nærmest historiske dimensioner . Først på 70-årsdagen for D-dag i 2014 var Danmark for første gang officielt repræsenteret som allieret ved mindehøjtideligheden i Normandiet og der blev skrevet et nyt kapitel i historien om Danmark under Anden Verdenskrig. Dannebrog vajer nu sammen med flagene fra de øvrige allierede nationer, og det kan vi takke de danske krigssejlere for.